Skip to main content

Werkplezier moet voor iedereen de basis zijn

Als werkgever investeer je in je medewerkers. Je wilt immers dat ze zich ontwikkelen, nieuwe kennis opdoen en met die kennis jouw bedrijf versterken. Je wilt medewerkers gemotiveerd houden en als je goed voor ze zorgt, dan blijven ze vast en zeker. Maar wat als zo’n investering juist tot gevolg heeft dat een medewerker vertrekt? Heddeke Zeegers ontdekte tijdens de opleiding tot jobcoach dat haar hart niet bij Westrom ligt, maar ergens anders. Ze besloot haar hart te volgen en een zorgboerderij voor kinderen te starten. Per 1 december neemt ze afscheid van Westrom. We gaan haar missen, als collega en als persoon. Naast een spijtig gevoel, is er ook een gevoel van trots. Als organisatie zijn we er trots op dat een medewerker zich bij ons veilig genoeg voelt om aan te geven dat ze toch liever een andere richting inslaat. Dat zou iedereen moeten doen die niet happy is in z’n werk. Werkplezier moet voor iedereen de basis zijn. 

Kansen zien, kansen krijgen, kansen pakken

Als het lukt om een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt door te laten stromen naar een reguliere baan, dan zijn we blij en trots. Daar doen we het voor, dat is het ultieme doel. Wij laten mensen participeren en integreren, als het kan bij een gewone werkgever. Iedere dag kijken we wat iemand nodig heeft om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Dat was de afgelopen jaren ook de taak van Heddeke Zeegers. Als consulent diagnose bracht zij in een leerwerkomgeving competenties van medewerkers in beeld. Om breder inzetbaar te zijn volgde ze de opleiding tot jobcoach. Westrom wilde haar dus nog lang niet kwijt. 

“Het begint met kansen zien”, vertelt Heddeke. “Zo'n 2,5 jaar geleden zag ik een vacature bij Westrom als consulent diagnose. Wat mij meteen aansprak is dat Westrom kansen biedt aan mensen die het op de arbeidsmarkt wat lastiger hebben. Ik dacht bij mijzelf: daar wil ik aan bijdragen. Ik kwam uit een heel ander werkveld, eerst als wijkagent bij de politie en daarna bij een woningcorporatie, als coördinator leefbaarheid. Onder het motto, wie niet waagt wie niet wint heb ik mijn motivatiebrief en cv ingestuurd. En toen kwam het, kansen krijgen. En die kreeg ik van teamleider Daniel Stokx. Hij was in staat om verder te kijken dan mijn cv, hij keek naar de persoon achter het cv. De baan was voor mij en uiteraard heb ik deze kans gepakt.”

Daniel reageert: “Het cv van sollicitanten zie ik al geruime tijd als een leidraad en een opsomming van wat een persoon ongeveer gedaan heeft. Als teamleider kijk ik liever naar de persoon achter het cv. Iedereen bezit (verborgen) talenten die niet altijd in woorden staan beschreven. Zo ook bij Heddeke, die tijdens de sollicitatiegesprekken een zeer persoonlijke, enthousiaste en verfrissende indruk maakte. Ik was van mening dat het volledig nieuwe werkveld bij Westrom geen belemmering mocht zijn om Heddeke de kans te bieden om zichzelf verder te ontwikkelen in haar arbeidscarrière. En zo geschiedde…”

Alle kansen om te groeien

“Twee jaar heb ik mij mogen ontwikkelen binnen Westrom”, vervolgt Heddeke. “Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, veel trajecten zien starten en met positief resultaat zien eindigen. Ik heb cursussen en opleidingen kunnen volgen. Afgelopen september heb ik de opleiding tot jobcoach met succes afgerond. Kortom, ik heb alle kansen gekregen om te groeien. Tijdens deze groei voelde ik dat het begeleiden en coachen van mensen bij mij past en dat ik daar energie van krijg, maar dat ik nóg blijer word van een andere doelgroep. Dat zijn 6 tot 18 jarigen. Inmiddels is de kogel door de kerk en ga ik een volgende kans grijpen. Ik ga voor mijzelf starten met een kleinschalige dagbesteding aan huis voor kinderen met een zorgvraag. Ik ga mij inzetten om deze kinderen te laten groeien in een rustige en natuurlijke omgeving.”

Ondersteunen in ieders ontwikkeling

Daniel heeft twee jaar plezierig met Heddeke samengewerkt en gaat haar zeker missen: “Als consulent diagnose leerde ze de diversiteit onder mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en de dynamiek binnen een organisatie als Westrom kennen. Middels cursussen en trainingen kreeg en gaf ze zichzelf de kans om hierin te groeien. In september heeft ze nog de opleiding tot jobcoach afgerond. Haar ontwikkeling heeft er ook toe geleid dat ze voor haar toekomst een andere keus maakt, naar een gerichtere doelgroep. Als teamleider ben ik enerzijds blij met de keus die ze nu voor zichzelf maakt en anderzijds trots op Westrom als werkgever, dat wij onze werknemers de kans bieden en ondersteunen in ieders ontwikkeling. Ondanks dat we Heddeke als collega en persoon gaan missen, zien we de gezamenlijke samenwerking in de afgelopen jaren als meer dan geslaagd. Ik wil Heddeke bedanken voor haar tomeloze inzet, enthousiasme en wens haar heel veel succes met haar nieuwe toekomstplannen.”