Skip to main content

Veiligheidsdag Westrom: samen verantwoordelijk voor veilige werkomgeving

Ieder jaar op de tweede woensdag van oktober organiseert Westrom de Veiligheidsdag. Op deze dag draait het om veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Het programma op 11 oktober bestond uit een quiz en interactief theater. De calamiteitenoefening, een vast onderdeel van de Veiligheidsdag in samenwerking met de hulpdiensten, verliep positief. 

Kennis vergroten

De tweede week van oktober staat ieder jaar landelijk in het teken van veiligheid. Westrom deed op 11 oktober voor de achtste keer mee. Door ieder jaar een Veiligheidsdag te organiseren geven we gestructureerd aandacht aan de (sociale) veiligheid en gezondheid van onze medewerkers. Verdeeld over de dag waren er drie bijeenkomsten van een uur waarin de kennis van de medewerkers werd vergroot. Onder meer over arbozaken: wat is een RI&E en waarom is zo’n risicoinventarisatie belangrijk? Op welke delen van de werkvloer zijn veiligheidsschoenen verplicht en waar niet? Wat is het interne noodnummer dat je bij calamiteiten moet bellen? Ook het bespreekbaar maken van medicijngebruik op de werkvloer kwam aan de orde, omdat dit van invloed kan zijn op je eigen veiligheid en die van collega’s. De VGWM-commissie van Westrom had van al deze onderwerpen een leuke Kahoot-quiz gemaakt. De kennis van de verschillende teams bleek gelukkig goed op peil.

Samen verantwoordelijk

Daarna stond er interactief theater op het programma. Drie acteurs werkten op een positieve manier aan gewenst gedrag. Zij speelden met veel humor scenes over een schone en opgeruimde werkplek, respectvol met elkaar omgaan, je houden aan de huisregels van Westrom en elkaar aanspreken op gedrag. Er werd veel gelachen, maar de boodschap was helder: samen dragen we de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving. 

Calamiteitenoefening

Vlak voor 10 uur ging het alarm af; de start van de calamiteitenoefening. De bedrijfshulpverleners zorgden ervoor dat iedereen rustig het pand verliet. De oefening draaide om een brand die was ontstaan bij laswerkzaamheden. Daarbij vielen twee slachtoffers. Gelukkig slaagden de aangesnelde hulpdiensten erin om de brand te blussen en de slachtoffers veilig naar buiten te brengen. De brandweer was zeer te spreken over het verloop van de oefening en de samenwerking met de BHV’ers van Westrom. Uit de evaluatie kwamen slechts een paar positieve verbeterpunten naar voren. 

Zet je licht aan

Goede fietsverlichting is van levensbelang. Zeker nu de dagen korter worden. Daarom kregen alle deelnemers aan de Veiligheidsdag een setje led-fietslampjes. Zet je licht aan, dan ben je altijd goed zichtbaar en kom je veilig op je werk én weer thuis. 

Brandweermannen voor het pand van Westrom
Foto boven: de brandweer kwam in actie tijdens de calamiteitenoefening.
Foto onder: de acteurs lopen de zaal binnen.
acteurs en quiz