Skip to main content

Spelenderwijs je vaktaal verbeteren 

Zes inburgeraars schoven op 13 oktober 2023 aan bij de eerste les Vaktaal Kleermaker. Consulenten Annemie Smeets en Rik Gubbels nemen de groep spelenderwijs mee in de vaktaal die essentieel is om in Nederland als kleermaker te kunnen werken. 

Speelse manier 

“Als Westrom zijn wij natuurlijk geen taalschool, maar we vinden het belangrijk dat mensen zich ontwikkelen”, zegt Annemie Smeets. “Daarom zijn we deze pilot gestart. Met de lessen willen wij de deelnemers zelfvertrouwen geven en hen stimuleren om de Nederlandse taal ook daadwerkelijk te gebruiken. In de wekelijkse lessen geven Rik en ik hen de kans om op een speelse en leuke manier in de praktijk te oefenen met taal. We gebruiken allerlei spellen, dus leren door te doen.”

Passie

Op het gebied van de Nederlandse taal hebben de inburgeraars nog wat stappen te zetten, maar qua vakvaardigheid hoef je hen niets meer uit te leggen. In de groep zitten namelijk twee kleermakers met zo’n 25 tot 40 jaar ervaring en een paar vrouwen die altijd kleding hebben gemaakt voor hun familie.
“We richten ons op hun passie”, zegt Rik Gubbels. “Misschien is het daardoor wat makkelijker om de moeilijke Nederlandse taal te leren en in de praktijk te gebruiken. Wij doen dat in een rustig tempo. De eerste reacties op onze aanpak zijn positief; het is een gemotiveerde groep.” 

Werkervaringsplaatsen

Om het pilotproject compleet te maken gaat Westrom proberen om werkervaringsplaatsen te vinden voor deze inburgeraars en is het de bedoeling om rondleidingen voor hen verzorgen bij een of meer bedrijven.

Deelnemers aan de cursus vaktaal kleermaker