Skip to main content

Nieuwe groepschefs goed voorbereid op hun taken

We feliciteren onze collega’s Carolina Schaefer, Maurice Otten en David Leidelmeijer van harte met het succesvol afronden van de leergang Werkleider. Westrom zet de leergang van het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid in om nieuwe groepschefs goed voor te bereiden op hun taken. De drie geslaagden vertellen graag wat ze tijdens de opleiding hebben geleerd en wat ze met de nieuwe kennis gaan doen.

Lange dagen

Op een stormachtige dag in februari pakten Maurice, David en Carolina voor het eerst samen de trein naar Utrecht. Het werd een interessante, maar erg lange dag. De storm zorgde voor veel vertraging op het spoor, zodat de drie collega’s pas rond half negen ’s avonds thuis waren. “Toen moest je in de trein nog een mondkapje dragen”, herinnert David zich. “Wat was dat warm en benauwd.” Na die eerste dag volgden nog negen lesdagen; de laatste eind september. Maurice, David en Carolina hebben veel geleerd en praten enthousiast over de meeste onderdelen van de leergang. Maar ze zijn wel blij dat die nu is afgerond en dat daarmee ook een eind is gekomen aan de lange treinreizen.

Leren over anderen en over jezelf

De module ‘Psychische kwetsbaarheden en ongewenst gedrag’ scoort bij Westrom-deelnemers altijd het beste. Ook deze keer. “Voor mij was die het allerbelangrijkste”, zegt David. “Ik heb de hele dag mensen om me heen. Mensen waarmee je bijna iedere dag iets meemaakt. Agressie bijvoorbeeld, of mensen die overstuur zijn, die hun verhaal kwijt willen. Ik ben blij dat ik nu beter weet hoe je daarmee om moet gaan.” Ook voor Maurice scoorde dit onderdeel hoog. “Dat had nog wel een lesje meer mogen zijn”, vind hij. “Ik vond het werken met een acteur ook heel verhelderend. Hoe die bijvoorbeeld een agressief persoon kan neerzetten.”
Wat is voor Carolina het belangrijkste dat ze heeft geleerd? “Prioriteiten stellen”, zegt ze. “En je wat harder opstellen binnen je team. Al meteen in de eerste les leerde ik iets wat mij sterker maakte. Ik was eigenlijk veel te zacht, omdat ik het goed wilde doen voor mijn team. Voordat ik deze opleiding volgde pakte ik heel veel taken zelf op. Nu ben ik wat harder en laat ik meer over aan mijn team. Ik heb nu de rust om ook mijn eigen ding te doen.” 

Verder ontwikkelen

Carolina krijgt complimenten over de manier waarop ze zaken nu aanpakt. Van haar team, maar ook haar leidinggevende ziet het verschil. Die geeft haar de kans om de theorie in de praktijk te brengen en verder te gaan met haar ontwikkeling. Naast haar werkzaamheden bij de koffiecorner van kringloopcentrum Het Goed gaat ze voor een bepaalde periode een aantal uren ‘leerwerken’ als groepschef binnen de afdeling Diagnose. Carolina gaat de uitdaging graag aan.
Ook David verandert binnenkort van werkplek. “Ik ben gevraagd om naar de fietsenlijn te gaan en daar vooral aandacht te geven aan de mensen. Daar hik ik best wel een beetje tegenaan; is het de juiste keus? Maar de teamleider en afdelingschef hebben vertrouwen in mij en denken dat ik op die plek meer ga groeien.”
Maurice heeft al de nodige ervaring als groepschef in de wasserij. Hij vond in de leergang Werkleider regelmatig de bevestiging dat hij het al heel goed doet. “Maar je leert altijd wat bij”, zegt hij. “Wat ik bijvoorbeeld lastig vind is dat mensen soms niet willen, niet willen veranderen. Hoe ga je daar op een goede manier mee om.” Maurice stelt ook een verbetering van de leergang voor: “De module ‘optimaliseren van werkprocessen’ staat te ver af van onze dagelijkse praktijk. Een hele afdeling opnieuw inrichten, dat past meer bij een hoger managementniveau. Als groepschef wil ik graag leren hoe je een werkplek ergonomisch kunt inrichten. Dat hoort voor mij in deze module thuis.”

David sluit af met een mooi compliment voor Westrom: “Ik vind het fijn dat mensen kansen krijgen bij Westrom en dat wij de kans kregen om deze opleiding te volgen.” Carolina en Maurice knikken bevestigend. Ze hebben er alle drie zin in om met de nieuwe kennis aan de slag te gaan. Wij wensen hen daarbij heel veel succes.

Op de foto van links naar rechts: David Leidelmeijer, Maurice Otten, Carolina Schaefer en Carin van Eekelen-van Horen (manager sociale zaken).