Skip to main content

“Door de cursus durf ik nieuwe dingen te proberen”

Een bericht naar iemand sturen, een afspraak maken, iets kopen of iets regelen. Je kunt steeds meer doen met de computer en met je mobiele telefoon. Om dat te kunnen, moet je om kunnen gaan met digitale apparaten. Je moet digitaal vaardig zijn. Westrom helpt je daarbij met cursussen. Lilian Boonen (60) volgde zo’n cursus. Zij ging ervoor en sloot de serie van 12 lessen af met een certificaat. Lilian schreef na elke les een gedicht waarin ze op rijm vertelde was ze die dag had geleerd. Ze vond het geweldig en is terecht heel trots op zichzelf.

“Ik wilde meedoen, omdat je steeds meer terecht komt in een digitale wereld”, zegt Lilian. “Er zijn ook mensen die het nut niet inzien van zo’n cursus. Maar ik zie het nut er wél van in en ik heb doorgezet en me aangemeld. En ik vond het geweldig om mee te doen.”

Lilian heeft veel geleerd. Een mooi voorbeeld is het contact dat ze had met de gemeente. Via internet. “Bij ons gingen ze de straat veranderen. Er kwamen parkeervakken voor onze deur. Ik heb toen een invaliden parkeervak aangevraagd via internet. Dat was een stap die ik door de cursus durfde te zetten. Om mijn zelfvertrouwen toch een beetje te versterken heb een collega op kantoor gevraagd om mee te kijken of ik het online formulier goed had ingevuld. Helaas werd de aanvraag afgewezen, maar ik ben er trots op dat ik de aanvraag via internet heb gedaan.”

Lilian vertelt dat ze ook gestart is met online bankieren. “In de cursus konden we vanwege de privacywet niet echt oefenen met online bankieren. Dat vertelde ik bij mijn bank; de SNS Regiobank in Sint Odiliënberg. Zij vonden het goed van me dat ik de eerste stap al had gezet en ik kon bij de bank verder om te leren hoe het moest. Ik heb ondertussen ook al een paar keer een Tikkie verstuurd en online een rekening betaald. Dat lukt allemaal. Ik vind het zo leuk en ik ben trots op mezelf. Overschrijvingen naar de bank brengen is voor mij nu verleden tijd. Door de cursus ben ik me veiliger gaan voelen, ik durf nieuwe dingen te proberen. Toen ik een phishingmail kreeg, wist ik wat dat was en heb ik de Fraudehelpdesk gebeld. En als ik toch een keer een vraag heb of ergens niet uit kom, kan ik altijd bij mijn bank terecht.”

“Door de cursus heb ik veel meer zelfvertrouwen om dingen te doen. Dat zal ook wel moeten, je moet mee in de digitale wereld. Je krijgt de oefeningen van de fysiotherapeut via de mail. Je moet online een afspraak maken voor de coronaprik. Dat moet trouwens via DigiD. Dat durf ik eigenlijk nog niet, maar ik krijg nog twee extra lessen bij Westrom. Misschien lukt het daarna wel.”

Bankzaken regelen is voor Lilian dus een stuk makkelijker én leuker geworden. Is er nog meer wat nu anders gaat? “Ja”, zegt ze. “Ik heb op de computer een kaart gemaakt om mensen uit te nodigen voor mijn 60e verjaardag.” Lachend vertelt ze dat ze er wel een verkeerde foto had ingeplakt. Eéntje waar ze zelf helemaal niet op stond.

De gedichten die Lilian over de cursus maakte verschenen elke keer op de Facebook-pagina van Westrom. Mooie reclame die inmiddels voor nieuwe deelnemers heeft gezorgd. 

Lilian vindt dat het volgende ook gezegd moet worden: “Ik geef een compliment aan alle mensen die deze cursussen mogelijk maken. Ageeth Koning regelt de cursussen, Rob Pustjens helpt je als je een vraag hebt over je digitale loonstrook en Hesther van Gelderen geeft de lessen. Dat doet ze goed. Ze neemt de tijd en je kunt altijd bij haar terecht. Het gaat in dit interview over mij als deelnemer, maar ook deze mensen spelen een belangrijke rol. Zonder hen zou er bij Westrom geen cursus digitale vaardigheden zijn.”

Lilian Boonen

Denk jij nu: dat wil ik ook graag leren? Meld je dan aan voor een cursus bij Westrom.
Je kunt dit doorgeven aan je afdelingschef of consulent.