Skip to main content

Jos voelt zich in park Hattem als een vis in het water

Jos Jessen houdt van de natuur. Vooral van beekjes en rivieren en de dieren die daarin leven. Urenlang kan hij genieten aan de waterkant. Van de vissen met al hun kleuren, een kikker in het riet of een ijsvogeltje op de oever. Jos heeft een bijzonder talent: van al het leven in en bij het water maakt hij prachtige tekeningen. Uit zijn hoofd.

Rondzwerven in de natuur

Jos Jessen (64) werkt bij Groen & Doen Roermond in het mooie park Hattem. Hij werkt daar gedetacheerd via Westrom. Jos hield er als kind al van om in de natuur te zijn. Hij woont nu in Susteren, maar is geboren in Dieteren, een dorp in de groene taille van Limburg. Rondom Dieteren liggen akkers, weilanden, bospercelen, beken en boomgaarden. Jos had het daar als kind goed naar zijn zin. Hij zwierf veel rond in de natuur en genoot van de dieren die hij dan zag. “Achter het ouderlijk huis in Dieteren lag een boomgaard met oude appelsoorten”, vertelt Jos. “Ik speelde daar veel en observeerde dan de diertjes die in het hoge gras zaten en op bloemen. Vlinders bijvoorbeeld. Als in de nazomer de appels rijp waren en afvielen en begonnen te rotten, dan zogen de vlinders met hun roltong de nectar op. Toen ik wat ouder werd ging ik ook richting de Maas, de grindgaten en de jachthavens in de omliggende dorpen. Ik kon echt uren kijken naar vissen en amfibieën.

Tekenen uit liefde voor de natuur

Jos heeft een bijzonder talent: alle dieren die hij ziet kan hij prachtig tekenen. Vol trots laat Jos zijn map met tekeningen zien. Kleurrijke vissen, vrolijke vlinders, een reiger die roerloos aan de waterkant staat, een ijsvogel op de oever van een beek. “Mijn hobby tekenen is ontstaan uit liefde voor de natuur en avontuurbeleving die dierbare herinneringen oproepen die nooit meer weggaan”, zegt Jos. “Ik wilde diersoorten op papier vastleggen in de vorm van tekeningen die ik schetste met potlood en pen en inkleurde met kleurpotloden. Ik heb een fotografisch geheugen ontwikkeld. Daardoor kan ik bepaalde diersoorten uit mijn hoofd tekenen. Vooral insecten, vissen en amfibieën hebben mijn aandacht. Die zag ik op plekken waar ik ging vissen. Ook schepte ik diertjes met een schepnet uit de sloot en observeerde dan wat er in mijn emmertje zwom. Thuis tekende ik de dieren die ik had gezien. Dat lukte steeds beter. Ik maakte mijzelf een tekentechniek eigen waardoor mijn tekeningen bijna niet van foto’s te onderscheiden zijn. Dat lukte door alsmaar te oefenen, het liet mij niet meer los. Het werd er niet alleen beter op, het werd ook een passie. En door veel te lezen leerde ik steeds meer over de dieren die ik zag; over het hoe en waarom.”

Een fijne werkplek in een groene omgeving

Na de lagere school volgde Jos de Mavo en ging daarna naar de Havo. Omdat de natuur hem nog altijd fascineerde, wilde hij biologieleraar worden. “Voor de vakken haalde ik goede punten, maar het lesgeven paste niet zo goed bij mij”, vertelt Jos. “Ik kreeg het advies om de opleiding niet af te maken. Toen besloot ik bij een kwekerij te gaan werken, in Susteren. Ze hadden daar ook vijvers met vissen en slootjes met kikkers. Een hele mooie omgeving om te werken. Na negen jaar moest ik er helaas weg, want de kwekerij ging dicht. Het terrein is nu een golfbaan. Toen ging ik werken in het groen van de gemeente Echt-Susteren, via de sociale werkvoorziening.” 
In 2008 kwam Jos in dienst bij Westrom. Sinds drie jaar zorgt hij samen met zijn collega’s Harrie en Harrie voor het onderhoud van het Roermondse park Hattem. Dit doen ze tot tevredenheid van alle wandelaars die hier iedere dag komen. De ploeg krijgt vaak complimenten van bezoekers aan het park. “Ik heb een fijne werkplek in een groene omgeving, met collega’s waarmee je kunt lachen”, zegt Jos. “Op deze plek heb je de vrijheid en niet de enorme werkdruk die je wel in de wijken hebt. Het park is een beschermde werkplek die bij mij past. Ik voel me hier als een vis in het water en hou het hier nog wel een paar jaar vol.”

Jos Jessen laat een tekening zien
een vis getekend door Jos Jessen