Skip to main content

Je leefstijl aanpakken? Een kwestie van gewoon doen en doorzetten

“Ik weet nog dat ik bij de start van healthyLIFE enorm heb gefoeterd op van alles. Maar we zijn nu twee jaar verder en ik doe nog steeds mee, dat vind ik best knap. Als ik terugkijk op het traject dan vind ik het leuk dat er heel wat werd gevraagd van mijn doorzettingsvermogen.” Marco Luinge vertelt over zijn ervaringen met healthyLIFE. Dat doet hij samen met medecursist Floris van de Goorberg, die bevestigend knikt bij de opmerking over doorzettingsvermogen. “Gelukkig kan je altijd terecht bij Roeland, de coach die ons begeleidt naar een gezondere leefstijl”, zegt Floris. “We zien hem bij de groepsbijeenkomsten, maar als je op een ander moment een vraag hebt, dan kan je hem gewoon bellen of appen.” 

Marco en Floris zijn allebei medewerkers van Westrom. Marco is productiemedewerker, Floris is onderwijsassistent en gedetacheerd bij Yuverta. Hoe wisten zij dat ze via Westrom mee konden doen aan het gezondheidsprogramma healthyLIFE? “Ik zag een aankondiging op het mededelingenscherm in de kantine”, herinnert Marco zich. “Toen heb ik gebeld om me aan te melden voor de voorlichtingsbijeenkomst.” Floris las een folder over healthyLIFE, die zat in het kerstpakket. “Die folder kwam op het juiste moment”, zegt hij. “Ik had veel last van mijn rug en was ook te zwaar. Daarom ging ik naar de voorlichtingsbijeenkomst. Daar hoorde ik dat het traject twee jaar duurt. Je volgt een programma van 14 weken bewegen en er zijn 18 groepsbijeenkomsten, ’s morgens om acht uur. Wel zo handig, dan kan je daarna aan het werk. Het doel van het bewegen is dat je een sport vindt die bij je past.” 
Hoe ging het daarna verder? Marco vertelt: “Je gaat naar de huisarts om je aan te melden voor healthyLIFE. Dat is nodig omdat de zorgverzekeraar de groepsbijeenkomsten betaalt. Westrom betaalt het sporten. Dan krijg je bericht van healthyLIFE voor een intake. Je wordt gewogen met een speciale weegschaal, die bijvoorbeeld ook spiermassa registreert. Die weegmomenten komen periodiek terug.” Door corona moest coach Roeland flink schipperen met de contactmomenten waarop hij alle deelnemers weegt en feedback geeft op hun vorderingen. Marco was in die periode bang dat hij achteruit zou gaan in plaats van vooruit. “Ik kon door corona een half jaar niet naar mijn werk en bewoog dus veel minder. Voor mij geen coronakilo’s, dat gaat niet gebeuren, dacht ik. Gelukkig heb ik een hometrainer, daarop maakte ik iedere dag een half uur mijn kilometers. Nu kan ik gelukkig weer terecht bij PTC, het sportcentrum dat ik via de beweegmomenten leerde kennen.”

Floris volgde naast healthyLIFE ook een intensief traject voor zijn rug. “Dat was zwaar, maar door de combinatie zijn mijn rugklachten helemaal weg.” Een mooi voorbeeld dat aangeeft dat healthyLIFE niet alleen gaat over gewicht verliezen, maar over je hele gezondheid, over je voeding, over slapen en hoe je in het leven staat. Positieve Gezondheid heet dat. Daarover wil Marco graag iets zeggen: “Ik ben al jaren lid van de Roermondse Zwemclub. Ik ging tien jaar lang mee naar de masters, dat zijn zwemwedstrijden voor mensen die niet in competitieverband zwemmen. Op een gegeven moment kon ik vanwege stress, lawaai en drukte niet meer meedoen. Ik wilde heel graag zwemmen, maar ik kon de stap niet zetten. Daarom heb ik me aangemeld voor healthyLIFE. Met die hulp lukte het om mentaal de knop om te zetten. Ik heb afgelopen najaar tien zwemlessen genomen om het water weer in te durven.” Trots vult hij aan: “Op 3 april ga ik weer mee naar de masters, samen met mijn zwemvrienden.” 
Floris benadrukt dat je binnen healthyLIFE alles kunt aangeven waaraan je behoefte hebt. “Daarvoor krijg je dan tips. Dat kan zelfs gaan over hoe je contact legt met andere mensen. Het gaat om veel meer dan je gezondheid, dat is niet de hoofdzaak. Bij de start bepaal je wat voor jou het belangrijkste is, wat jij wilt verbeteren, daaraan ga je dan werken.” 

Wat is het belangrijkste dat beide deelnemers leerden? Floris antwoordt: “Dat je alles in kleine stapjes moet doen, dat veranderingen zo klein mogelijk moeten zijn. Want een kleine verandering, dat hou je vol en daarmee boek je succes op termijn. Een enorme verandering, dat ga je niet volhouden.” Hoe je die doelen klein en concreet maakt, daarbij helpt leefstijlcoach Roeland.

Nog twee groepsbijeenkomsten, dan zit het erop en gaan de deelnemers op eigen kracht verder met het verbeteren van hun leven. Floris heeft uitdaging gevonden in aikido, een vreedzame krijgsgevechtskunst en bewegingsleer. “Bij aikido wil je niet vechten, maar je tegenstander juist respecteren”, zegt Floris. “Je leert de tegen jou gerichte agressie onder controle te brengen, niet om die te vernietigen. Ik train twee keer in de week. Je begint met mediteren, even tot rust komen. Maar het mooiste ervan is dat ik alles vanuit mijn centrum moet doen. Dat zijn de buik- en rugspieren die ik nodig heb, die helpen om niet opnieuw rugklachten te krijgen.” 
Marco gaat verder met zwemmen en sporten bij PTC. Ook voor hem is mediteren belangrijk, je rustmoment pakken en stress verminderen. “En als het kan, doe ik graag nog een keer mee, om de bijeenkomsten in te halen die ik heb gemist.” 

Op dinsdag 5 april organiseert Westrom een voorlichtingsbijeenkomst voor alle medewerkers die meer willen weten over healthyLIFE. Floris en Marco hopen dat ze met hun verhaal veel collega’s kunnen inspireren om mee te doen. Daarnaast kan Westrom ook andere medewerkers helpen om gezonder te leven, vinden ze. Door het lunchwandelen weer in te voeren en in de kantine alleen nog gezonde dingen te verkopen. “Daar maken ze bij ons op school al een start mee, we hebben zelfs insectenburgers”, lacht Floris. Beiden zijn het eens: het is moeilijk om gezond te leven als er zoveel ongezonde verleidingen zijn. “Je moet heel gemotiveerd zijn om te kunnen volhouden en doorzetten is niet gemakkelijk, maar met healthyLIFE doe je het niet alleen, er is altijd hulp.”

Floris en Marco 2

foto: Floris van de Goorberg (links) en Marco Luinge (rechts)