Skip to main content

Gemeente neemt Westrom definitief over

De gemeente Roermond neemt Westrom per 1 januari 2025 definitief over. Het nieuwe bedrijf van de gemeente, waarvan de huidige organisatie van Westrom deel gaat uitmaken, krijgt bovendien een nieuwe naam: Doon.
Nadat het algemeen bestuur van Westrom de overname vorige week goedkeurde, is het college van B en W van de gemeente Roermond dinsdag 26 november akkoord gegaan met de oprichting van de besloten vennootschap.

Doon betekent in het Roermonds dialect: gewoon doen! Een stoere naam die bij ons past.

Doon richt zich erop om mensen in de regio Roermond die onder de Participatiewet vallen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Het doel van de Participatiewet is dat mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken (betaald) werk krijgen. Als dat niet lukt, is maatschappelijke participatie het doel. Bij Doon is daarnaast het doel om mensen te helpen bij het versterken van vaardigheden en het verbeteren van hun kansen op de arbeidsmarkt. 

De aanstaande overname en oprichting is voor wethouder Marianne Smitsmans (Sociaal Domein) een mijlpaal in de twaalf jaar dat ze wethouder van de gemeente Roermond is. ‘Als gemeente krijgen we een eigen organisatie in handen waar mensen hun talenten verder kunnen ontwikkelen. De huidige medewerkers van Westrom en Sociale Zaken van de gemeente gaan hun ervaring en kunde samen inzetten om voor deze mensen passend werk of een andere vorm van participatie te vinden. Voor deze groep mensen ben ik ontzettend blij dat we ons als gemeente voortaan zelf kunnen inzetten. Ik dank iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Doon.’ 

Westrom-directeur Stefano Elias is eveneens blij met deze ontwikkeling: ‘De overname van Westrom door de gemeente Roermond zorgt ervoor dat onze medewerkers de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Daar hoort vanzelfsprekend ook een nieuwe bedrijfsnaam bij, want we Doon allemaal mee en zijn nodig in onze samenleving.’

Waarom Doon?
Sinds 2015 is de Wet sociale werkvoorziening geëindigd en vindt er geen instroom meer plaats. Daarna is de Participatiewet gekomen. Met het opzetten van Doon wil de gemeente een nog betere invulling geven aan die Participatiewet. De huidige medewerkers van Westrom gaan mee over naar Doon.

Het pand van Westrom aan De Hanze in Roermond