Westrom-medewerker genomineerd voor Limburgse TaalHeldenprijs 2019

Afgelopen vrijdag zijn de namen bekend gemaakt van de genomineerden voor de Limburgse TaalHeldenprijs 2019. Westrom-medewerker Jeroen Rosbender is genomineerd in de categorie 'Taalcursist'. Jeroen is taalambassadeur. Hij helpt anderen om de weg naar school te vinden en de drempel naar taalonderwijs te verlagen. De uitreiking van de prijs is op 9 september. We wensen Jeroen heel veel succes!
In onderstaand persbericht van Stichting Lezen en Schrijven is alles te lezen over de TaalHeldenprijs en de Week van de Alfabetisering.

Persbericht

De genomineerden voor de Limburgse TaalHeldenprijs 2019 zijn bekend. In totaal zijn er elf Limburgers genomineerd voor de titel Limburgse Taalheld 2019. In de Week van de Alfabetisering, op maandag 9 september 2019, wordt tijdens de TaalHelden Taallunch (GaiaZoo Kerkrade) bekend gemaakt welke genomineerden zich Limburgse TaalHeld 2019 mogen noemen. Zij dingen mee naar de landelijke TaalHeldenprijs, die in januari 2020 wordt uitgereikt door H.K.H Prinses Laurentien.

Taalhelden

Taalhelden zijn mensen die zich bijzonder inzetten om mensen in Nederland geletterd te maken. Om deze mensen te bedanken voor hun inzet heeft Stichting Lezen & Schrijven de TaalHeldenprijs in het leven geroepen. TaalHelden worden genomineerd door iemand uit hun omgeving die onder de indruk is van het werk van de TaalHeld. Niet iedere TaalHeld is hetzelfde, daarom kunnen TaalHelden genomineerd worden in drie categorieën: Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer.

In de categorie Taalcursist worden mensen genomineerd die zich bijzonder hebben ingezet om hun eigen taalvaardigheden te verbeteren en/of die zich als Taalambassadeur inzetten om laaggeletterdheid op de agenda te zetten.

Taaldocenten en vrijwilligers die het verschil hebben gemaakt in het leven van lees- en schrijfcursisten kunnen genomineerd worden in de categorie Taalbegeleider.

Bruggenbouwers zijn personen die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengen. Het gaat om mensen die een verbindende rol spelen in het taalnetwerk in Limburg.

11 genomineerden

Taalambassadeurs Jeroen Rosbender uit Melick, Jan van der Wal uit Maasbracht en echtpaar Ger en Resie Koetsier-van Haasteren uit Brunssum zijn genomineerd in de categorie Taalcursist.

De Venlose taalhuisvrijwilligers Miep Sijben en Anja Kuijpers zijn genomineerd in de categorie Taalbegeleider. Ook Sandra Paasen, taalvrijwilliger bij Schunck* en afkomstig uit Landgraaf, de Brunssumse Sanne Lagerwaard, NT1-docente bij VISTA college in Heerlen, en Horstenaar Jo Scheren, taalvrijwilliger bij Beej Mooren Naeve zijn in deze categorie genomineerd.

De uit Kerkrade afkomstige Marijke Timmermans, teamcoach bij VISTA College in Heerlen, en de Heerlense Ed Hoogenboom van welzijnsgroep Alcander, zijn genomineerd in de categorie Bruggenbouwer.

Taalachterstanden in Limburg

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 12,8% van de Limburgse beroepsbevolking grote moeite heeft met lezen en schrijven. Deze mensen zijn laaggeletterd. Dat heeft grote invloed op hun dagelijks leven. Zo leven ze vaker langdurig in armoede, hebben ze vaker schulden, moeten ze meer moeite doen om een baan te krijgen en te behouden en leven ze ongezonder.

In Venlo, Roermond, Kerkrade en Heerlen ligt het percentage van de beroepsbevolking dat laaggeletterd is met meer dan 16% boven het gemiddelde, in Weert en Maastricht varieert dit percentage tussen 13% en 16% van de beroepsbevolking.

Stichting Lezen & Schrijven vraagt ieder jaar extra aandacht voor deze grote groep kwetsbare mensen tijdens onze landelijk Week van de Alfabetisering.

TaalHeld