Veiligheidsdag Westrom: een veilige werkplek voor iedereen

Het is inmiddels traditie bij Westrom; op de tweede woensdag van oktober staat alles in het teken van veiligheid. Door jaarlijks een Veiligheidsdag te organiseren, wordt gestructureerd aandacht gegeven aan veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Op woensdag 11 oktober jl. stonden twee thema’s centraal: ‘Gevaarlijke stoffen’ en ‘Agressie en geweld op de werkvloer’. Er vond ook een calamiteitenoefening plaats, in samenwerking met de brandweer en met assistentie van drie onafhankelijke waarnemers.

Pesten, intimideren of discrimineren wordt bij Westrom niet getolereerd. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek en daarom doet Westrom er alles aan om medewerkers te beschermen tegen verbaal, fysiek en psychisch geweld. Tijdens de Veiligheidsdag is het onderwerp bespreekbaar gemaakt via interactief theater; een prikkelende en inspirerende manier om agressief gedrag voor het voetlicht te brengen. Twee acteurs speelden diverse scenes en gingen met de Westrom-medewerkers in gesprek; over hoe je reageert op dergelijke situaties, wat het met je doet en hoe je het kunt voorkomen.

Op het programma stond ook een presentatie over gevaarlijke stoffen; die komen – thuis en op het werk – op veel manieren voor. Bijvoorbeeld doordat werknemers producten gebruiken waarin gevaarlijke stoffen kunnen zitten, zoals verf, lijm, inkt en schoonmaakmiddelen. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Werkgevers zijn verplicht om hun werknemers te beschermen en dus werden de belangrijkste veiligheidsregels nog eens duidelijk toegelicht.

Halverwege de ochtend ging het brandalarm af; het startsein voor de calamiteitenoefening. Bij een brand in het trappenhuis vielen enkele ‘gewonden’. De BHV’ers van Westrom zorgden voor ieders veiligheid en ontruimden samen met de toegesnelde brandweer het pand. Twee mensen die vanwege de rookontwikkeling naar het dakterras waren gevlucht, werden door de brandweer met de hoogwerker bevrijd. Nadat het sein ‘brand meester’ was gegeven keerden de medewerkers terug naar hun werkplek en kon het programma worden voortgezet.

De nieuwe structuur van het calamiteitenplan van Westrom werd voor het eerst, mét succes, in praktijk gebracht. De verbeterpunten die tijdens de evaluatie naar voren kwamen, zullen de komende tijd de nodige aandacht krijgen.

Bekijk hier de reportage van RTV Roermond

Veiligheidsdag