Veiligheid voor het voetlicht bij Westrom

Ieder jaar staat de tweede week van oktober landelijk in het teken van veiligheid. Want met het invallen van de donkere dagen in oktober, neemt de kans op gevaarlijke situaties toe. Hét moment om het thema ‘veiligheid’ extra onder de aandacht te brengen. Ook Westrom speelde hier, inmiddels voor de vijfde keer, op in. Op woensdag 10 oktober vond de Veiligheidsdag plaats. Met veel tips en nieuwe inzichten voor het personeel én een ontruimingsoefening. 

De Veiligheidsdag van Westrom heeft ieder jaar een aantal thema’s. Op 10 oktober ging het programma van start met een presentatie door Piet Wijnen, voorlichter bij Veilig Verkeer Nederland. In zijn verhaal stond ‘de fiets’ centraal. Veel Westrom-medewerkers pakken dagelijks de fiets om naar het werk te gaan. Om daar veilig aan te komen, moet je fiets goed in orde zijn en is het belangrijk dat je de verkeersregels kent en toepast. Ook moet je als fietser goed zichtbaar zijn door middel van de juiste verlichting. Daarom kregen alle medewerkers een setje ledlampen voor de fiets.

Daarna was het podium voor Karel en Jan, twee acteurs (Jeroen de Smet en Roger Lataster) die vol overgave en op hun eigen manier ingingen op ‘sociale veiligheid’. Dit betekent dat medewerkers zich prettig en veilig voelen op hun werkplek. Beide acteurs brachten dit onderwerp op een luchtige manier voor het voetlicht. Wat doe je als je wordt gepest? En hoe zeg je dat je iets niet prettig vindt? Geholpen door diverse tips uit de zaal konden Karel en Jan aan het eind van hun voorstelling elkaar de hand schudden en met goede afspraken weer aan het werk gaan. 

Veiligheidsdag

De Westrom-medewerkers kwamen in groepen van 150 personen, verdeeld over de dag, naar de voorstelling. Chemicus Lidy van der Voort verzorgde steeds de slotact. Zij liet aan de hand van filmpjes en met een experiment op het podium zien wat het effect kan zijn van gevaarlijke stoffen. Flessen die iedereen gewoon in het keukenkastje heeft staan, zoals ontstopper, kunnen grote schade aanrichten wanneer je dit op je huid krijgt. Ook ging ze in begrijpelijke taal in op gezondheidsschade die op lange termijn kan ontstaan.

Halverwege de ochtend ging het alarm af; het startsein van de calamiteitenoefening. Dit is niet alleen een verplichting voor bedrijven, maar ook een goede mogelijkheid om te oefenen in een gecontroleerde situatie en daarvan te leren voor als het écht een keer fout gaat. De BHV-organisatie van Westrom oefende o.a. de registratie van medewerkers, de communicatie met de nieuwe portofoons en het aangepaste calamiteitenplan. De medewerkers maakten van de nood een deugd en genoten tijdens de ontruiming van het lekkere oktoberzonnetje. Evertjan Jansen, hoofd BHV, gaf aan dat de oefening goed is verlopen. De nieuwe communicatiemiddelen zijn een grote verbetering ten opzichte van de afgelopen jaren. Westrom kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Bekijk ook de reportage die Omroep ML5 maakte tijdens de Veiligheidsdag.

Veiligheidsdag