Tweede Kamerlid Rens Raemakers bezoekt Westrom

Op vrijdag 25 augustus 2017 bracht Tweede Kamerlid Rens Raemakers een werkbezoek aan Westrom. Raemakers zit sinds maart 2017 voor D66 in de Tweede Kamer en is woordvoerder voor o.a. de Participatiewet. Vanuit die rol én omdat hij afkomstig is uit Leudal, één van de vijf Westrom-gemeenten, stond een werkbezoek aan het Midden-Limburgse participatiebedrijf al een tijdje op zijn wensenlijst. In Roermond kon Raemakers zelf horen en zien wat Westrom doet om mensen middels werk maximaal te ontplooien. Hij werd vergezeld door partijgenoot de heer Schouten, raadslid in de gemeente Leudal.

Inclusieve arbeidsmarkt
Een belangrijk onderdeel van de portefeuille van Rens Raemakers in de Tweede Kamer is de Participatiewet. De Participatiewet heeft als doel zoveel mogelijk mensen bij de arbeidsmarkt te betrekken en hen zo regulier mogelijk te laten werken. Met de juiste begeleiding en subsidiemogelijkheden voor de werkgever moet het lukken om op termijn 125.000 mensen aan werk te helpen. 
Fietsenfabrikant Alfred van der Heiden, directeur van Hei-bike/BSP, was aanwezig om de heer Raemakers te vertellen over de bijzondere samenwerkingsconstructie die zijn bedrijf heeft met Westrom. Hei-bike schakelt Westrom-medewerkers in om uiteenlopende fietsen zoals gewone fietsen, e-bikes maar ook bakfietsen te assembleren. In plaats van een stukprijs per fiets, brengt Westrom de uren van de medewerkers en de benodigde m2 productie- en magazijnruimte in rekening. Daarmee is een deel van de werkvloer in gebruik van het Utrechtse bedrijf. 
De heer Raemakers ging op zijn beurt in gesprek met medewerkers van de fietsenlijn. Hij concludeerde dat deze samenwerking laat zien dat het bieden van werk voor mensen met een arbeidsbeperking echt als gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt opgepakt. 

In-, door- en uitstroom
Tijdens de rondleiding langs diverse andere activiteiten kregen de heren Raemakers en Schouten een goede indruk van de wijze waarop de verschillende werksoorten, gebaseerd op de mogelijkheden van de medewerkers, zijn ingericht. Ook werd inhoudelijk stilgestaan bij de diagnoseafdeling; de plek waar iedere medewerker die bij Westrom binnenkomt start om te beoordelen wat iemand wel en niet kan, wat zijn mogelijkheden, beperkingen en eventuele belemmeringen zijn. Alles met als doel om zoveel mogelijk mensen vanuit de diverse doelgroepen naar (regulier) werk of andere vormen van participatie in de samenleving te brengen. 

Bijzondere leerwerkplekken
Het programma eindigde met een bezoek aan kringloopwarenhuis Het Goed waarin een koffiecorner is gevestigd die door Westrom geëxploiteerd wordt. De heren Raemakers en Schouten kregen, uiteraard onder het genot van een kopje koffie, de kans om uit eerste hand te vernemen hoe het is om op deze plek werkervaring te kunnen opdoen.   

Beide heren waren onder de indruk van de (ontwikkel)mogelijkheden voor mensen die bij of via Westrom aan de slag zijn en de samenwerkingsverbanden die Westrom heeft met andere partijen. Maar bovenal vonden de heren Raemakers en Schouten het waardevol om het enthousiasme en de betrokkenheid van de medewerkers op de werkvloer te mogen ervaren!  
 

Rens Raemakers op bezoek bij kringloopwarenhuis Het Goed in Roermond