Super power met een exoskelet

In het kader van duurzame inzetbaarheid, hebben vijf Westrom-medewerkers mogen ervaren hoe het is om met een exoskelet te werken.

Een exoskelet (ook wel harnas genoemd) is een harde structuur die je draagt aan de buitenkant van je lichaam. Het hulpmiddel beweegt met je mee en ondersteunt je tijdens voorovergebogen werk. Via een veersysteem wordt de druk van je romp op de onderrug opgevangen. Het exoskelet brengt alle krachten die normaal op de rug terecht komen, via de borst naar de benen. En dát leidt tot een flinke afname van de fysieke belasting, waardoor de rug wordt gespaard. Bij diverse sociale werkbedrijven lopen momenteel pilots met deze vorm van preventief werken, die bij uitstek geschikt is bij tillen en stapelen. Voor de Westrom-medewerkers was het even wennen, maar het voelde toch heel prettig en natuurlijk. Een van de proefpersonen gaf enthousiast aan dat hij al jaren rugklachten heeft, maar met behulp van dit hulpmiddel zonder pijn kan tillen. 
Het exoskelet wordt door TNO in Delft nog verder verbeterd. In verschillende branches (industrie, bouw, automotive etc.) wordt al dagelijks met het hulpmiddel gewerkt. Wellicht is het op termijn, net als alle andere persoonlijke beschermingsmiddelen, niet meer weg te denken van élke werkvloer.
Het harnas is niet ontworpen om zwaardere gewichten dan de toegestane norm te tillen. Medewerkers worden er dus geen actiehelden van, maar een beetje super power geeft het wel!
 

Preventief werken