Programma voor jonge statushouders gaat volgende fase in

Het programma voor alleenstaande Eritrese jongeren, dat Westrom en gemeente Roermond samen hebben vormgegeven, gaat een volgende fase in. Inmiddels zijn de jongeren gestart met de inburgering en na de herfstvakantie wordt daar het onderdeel sport aan toegevoegd, als aanvulling op het ‘leerwerken’ bij Westrom. De eerste fase, die bestond uit het in kaart brengen van mogelijkheden, vaardigheden en het volgen van de ToekomstVisie training, is feestelijk afgesloten met persoonlijke presentaties en een welverdiend certificaat.

Sluitende aanpak

In juli 2018 organiseerde Westrom de kick-off van een programma voor jonge Eritrese statushouders, dat onder de naam ‘Van kwetsbaarheid naar veerkracht’ op de kaart is gezet. Binnen het programma wordt samengewerkt door diverse organisaties uit het sociale domein. Samen zorgen zij, ieder vanuit zijn eigen professionaliteit, voor een sluitende aanpak rondom deze jongeren. Eritrese statushouders hebben door hun cultuur en opvoeding niet geleerd om zelf keuzes te maken of een mening te vormen, maar met de brede ondersteuning en praktische hulp verloopt het integreren in onze maatschappij soepel. 
Tijdens de eerste fase waren de jongeren 20 uur per week bij Westrom. Hun mogelijkheden en vaardigheden zijn in kaart gebracht op de diagnose-afdeling en zij namen deel aan de ToekomstVisie Training, die werd verzorgd door de heer Binyam Andebrhan van Nieuwlander. In een zevental bijeenkomsten kregen de Eritreeërs uitleg over de belangrijkste thema’s van de Nederlandse samenleving en werkten zij aan een eigen toekomstplan. De workshops zijn op 6 oktober feestelijk afgesloten, waarbij Eritrese muziek, dans en eten niet mochten ontbreken.

Eritrese jongeren

Doorstromen

Het programma voor de statushouders uit Eritrea gaat nu een volgende fase in. Daarvoor is de afgelopen maanden heel wat werk verzet door gemeente Roermond, Vluchtelingenwerk, Algemeen Maatschappelijk Werk en Westrom. Maar het resultaat is ernaar: inmiddels gaat het merendeel van de jongeren zes dagdelen per week voor de inburgering naar Gilde Opleidingen. Na de herfstvakantie start ook het sportprogramma; één dagdeel per week via Sportservicecentrum Roermond. Dan blijven er nog drie dagdelen binnen Westrom over, om de aanpak sluitend te maken. 
De diagnose-afdeling blijft de basis vormen en daar waar mogelijk stromen de jongeren door binnen de infrastructuur van Westrom. Enkele jongeren zijn inmiddels al een welkome aanvulling binnen de diverse afdelingen. Westrom is blij met de gemotiveerde en positief ingestelde jonge mensen, die goed integreren. Het ‘leerwerken’ bij Westrom is echter van tijdelijke aard, omdat het programma bedoeld is om door te stromen binnen de Nederlandse samenleving. Zodra de Eritrese jongeren hun inburgering succesvol hebben afgerond, zijn zij klaar voor de volgende stap en kunnen zij zelf de keus maken in werk en/of studie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Timmermans, divisiemanager Arbeidsontwikkeling, T 0475-389852.                  

Eritrese jongeren