Skip to main content

Cursisten ‘Lift je leven’ doen graag nóg een keer mee

Het is half twee. Over een kwartier start de laatste les van de cursus ‘Lift je leven’. Vier van de zes deelnemers zitten al in de zaal, klaar om te beginnen. Ook de trainers hebben er weer zin in. De groep is een paar keer niet compleet geweest vanwege ziekte, maar vandaag zou iedereen komen. Gelukkig, daar zijn de andere twee. De reden van hun vertraging? Er moest nog vlaai worden gehaald. Een kop koffie erbij, we kunnen van start!

Dingen in je leven veranderen

De cursus ‘Lift je leven’ is bedoeld voor Westrom-medewerkers die bepaalde dingen in hun leven willen veranderen. Voor sommige deelnemers is dat beter omgaan met geld. Leren hoe je kunt besparen; bijvoorbeeld op je boodschappen. Andere deelnemers doen mee omdat ze willen ontdekken hoe je positiever in het leven kunt staan. In de cursus is naast geld en gezondheid ook aandacht voor het milieu. De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten en wordt gegeven door Stichting Lift. Normaal gesproken is er elke week les en duurt het traject dus drie maanden. Deze groep heeft er bijna een jaar over gedaan: van januari tot en met november. Halverwege de cursus gooide corona roet in het eten en schoven de overige lessen door naar het najaar. De laatste les is door de cursisten zélf verplaatst; een week later, zodat iedereen erbij kan zijn. Een teken van respect naar elkaar en een mooi compliment aan de trainers. Het illustreert ook hoe belangrijk en prettig iedereen de bijeenkomsten vindt.

Oefenen door rollenspellen

Vandaag kijken de deelnemers terug op wat ze hebben geleerd. Daarvoor zijn onder andere rollenspellen gebruikt. “Dat was heel leuk”, zegt een van de deelnemers. “Via een rollenspel kan je bijvoorbeeld oefenen hoe je met iemand contact legt en een gesprek voert.” De anderen zijn het daarmee eens en vullen aan: “Je leert er veel van. Het is even wennen en een beetje kunstmatig, maar je hebt er toch voordeel van in het echte leven.” Er komen ook andere onderwerpen naar voren: kijken naar de toekomst, dingen regelen voor als je alleen komt te staan. Hoe je ervoor zorgt dat de vaste lasten iedere maand betaald kunnen worden. Maar ook geestelijke gezondheid en een positieve draai aan je leven geven. “Daar hebben we handvatten voor gekregen”, zegt een deelnemer. Het feit dat de deelnemers hun persoonlijke ervaringen delen geeft wel aan dat ze stappen hebben gezet. Trainers Dave en Annemie reageren: “Wij waren onder de indruk van de manier waarop jullie met elkaar omgingen en hoe serieus jullie het huiswerk namen. Complimenten aan iedereen. Jullie hebben hard gewerkt en je mag trots zijn op jezelf.”

Tips

De deelnemers hebben een paar tips voor Stichting Lift om de cursus nog iets te verbeteren. En er moet natuurlijk een vervolgcursus komen. Dan doen ze zelf graag weer mee!
Voor Westrom is er een mooi compliment: dat het fijn is dat zulke cursussen worden gegeven, dat er aandacht is voor de persoonlijke groei en ontwikkeling van medewerkers. Westrom gaat in 2021 opnieuw een cursus ‘Lift je leven’ organiseren. De positieve verhalen van de groep die vandaag afsluit zorgen vast en zeker voor nieuwe aanmeldingen.