Lift je leven, een cursus over véél meer dan financiën

In oktober vorig jaar ging de cursus ‘Lift je leven’ van start. De groep bestond uit 11 Westrom-medewerkers. Zij wilden graag leren om bepaalde dingen in hun leven te veranderen. Voor sommige deelnemers was dat beter omgaan met geld. Leren hoe je kunt besparen; bijvoorbeeld op je boodschappen of op energie. Er waren ook deelnemers die niet helemaal lekker in hun vel zaten. Zij gingen naar de cursus om te ontdekken hoe je positiever in het leven kunt staan. En dan zijn er nog de deelnemers die altijd open staan om iets nieuws te leren. Eind april was de laatste bijeenkomst. De elf collega’s vinden het jammer dat er een eind is gekomen aan de cursus. Ze vonden het allemaal prettig om regelmatig met elkaar te praten en tips en ervaringen uit te wisselen. Over véél meer dan financiën, dat maakte de groep wel duidelijk tijdens de evaluatie.

Bewustwording

Op het programma stonden allerlei besparingstips. “Ik vond het heel interessant om te leren hoe ik energie kan besparen”, zegt een deelnemer. “Ik stond er helemaal niet bij stil hoeveel elektriciteit ik gebruik door apparaten in het stopcontact te laten zitten. En hoeveel water ik gebruik. Door de cursus ben ik me daarvan bewust geworden en ben ik dingen gaan veranderen.” Een andere deelnemer geeft aan dat hij nu bewuster naar aanbiedingen kijkt en producten van het eigen merk koopt. En dat levert meteen een besparing op. Tijdens de cursus was er ook aandacht voor goed in je vel zitten, voor gezonder eten en milieubewuster worden. En natuurlijk ging het ook over financiën. Op een van de lesdagen hebben de cursisten samen via internet naar een belastingaangifte gekeken. Heel interessant én deze interactieve manier van lesgeven werd erg gewaardeerd. 

Respect en vertrouwen

De cursisten van ‘Lift je leven’ leerden elkaar de afgelopen maanden goed kennen. Van het begin af aan was er een duidelijke afspraak: ‘wat in de groep wordt besproken, blijft in de groep.’ En daaraan heeft iedereen zich gehouden. Geleidelijk ontstond er een vertrouwelijke sfeer, waarin iedereen steeds meer durfde te vertellen. “Een fijne plek waar je je verhaal kwijt kunt, waar respect en vertrouwen voor elkaar is”, zegt een van de deelnemers. “En door naar die verhalen te luisteren, leer je van elkaar”, vult een collega aan. “Je merkt dat je niet de enige bent die een bepaald probleem heeft.”

Tevreden

De groep is heel tevreden over de trainer, Liza de Boer, van Stichting Lift. Zij gaat met een paar verbetertips aan de slag. “De volgende keer ga ik bijvoorbeeld wat vaker voorbeelden laten zien op internet. Dingen visueel maken kan heel verhelderend zijn.” De deelnemers willen deze cursus van harte aanbevelen aan collega’s. “Je leert veel meer dan een kasboek bijhouden. Bijvoorbeeld hoe je positiever aan kunt kijken tegen negatieve dingen. Hoe je zelf dingen oplost. Als je ervoor open staat, kan je er heel veel aan hebben!”