Skip to main content

Groeikansen tijdens corona

Half maart besloot Westrom om medewerkers die een verhoogd risico lopen bij besmetting met het coronavirus naar huis te sturen. Daarnaast kreeg iedereen die zich niet helemaal fit voelde het dringende verzoek om thuis te blijven. Die beslissing had ook gevolgen voor het aantal leidinggevenden dat overbleef op de werkvloer. Maar deze ongewone situatie geeft anderen juist de kans om zich verder te ontwikkelen. Rob van der Schuit is zo iemand. Hij werkt in het magazijn en wil graag groepschef worden. Begin februari startte hij daarom met de leergang Werkleider. Zijn leidinggevende – die coach is tijdens het opleidingstraject – zit noodgedwongen thuis, maar Rob bleef. Hij kan de nieuwe kennis uit de opleiding meteen in de praktijk oefenen en zo groeien in zijn rol.

Aansturen van medewerkers

Rob kwam ruim twee jaar geleden bij Westrom in dienst. Hij vond al snel zijn draai in het magazijn. Een praatje maken met de collega’s, persoonlijke contacten, dat ligt hem goed. Rob wilde er beter in worden en vroeg naar de mogelijkheden om deel te nemen aan cursussen. In het voorjaar van 2019 volgde hij de opleiding ‘Begeleidingsvaardigheden’. Deze cursus ondersteunt voorwerkers in participatiebedrijven bij het aansturen van medewerkers. Rob ging enthousiast aan de slag met zijn eigen uitdagingen en leerdoelen. “Ik heb er veel geleerd”, zegt hij. “Ik benader collega’s anders en kijk naar wat ze kunnen en waar ze goed in zijn. Daarover probeer ik hen ook een compliment te geven.”

Nu hij deze stap heeft gezet, wil Rob nog meer leren en doorgroeien naar de functie van groepschef. Westrom geeft hem die kans. Op 3 februari stapte Rob in de trein naar Utrecht voor de eerste bijeenkomst van de leergang Werkleider. Het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid verzorgt deze leergang, die uit vijf modules bestaat. “We zijn begonnen met leiderschap en ondernemerschap. Daarna hebben we het optimaliseren van werkprocessen behandeld”, vertelt Rob. “Dit is heel anders dan de vorige cursus. Daar ging het vooral over omgaan met mensen. Nu leer ik veel over modellen en management.” 
Rob volgt de leergang samen met Westrom-collega Ivar, die zijn werkplek heeft in het distributiecentrum van Action. Als onderdeel van de opleiding namen beide heren een kijkje op elkaars werkplek. Ondanks de enorme omvang van het DC vindt Rob de werkzaamheden bij Westrom veel leuker. “Mijn werkplek is veelzijdiger. Je hebt hier veel meer variatie in de werkzaamheden en je bent echt met de mensen bezig.” 

Ontwikkelen in crisistijd

En toen kwam het coronavirus. “Ik heb één bijeenkomst gehad over communicatieve vaardigheden”, zegt Rob. “Helaas wordt de tweede bijeenkomst van die module doorgeschoven vanwege de huidige crisis. Gelukkig heb ik in de voorwerkerscursus het onderwerp psychische problematiek al gehad. Daar heb ik bijvoorbeeld geleerd om rustig te blijven wanneer een medewerker agressief is. In het magazijn zijn twee leidinggevenden afwezig en veel komt nu op mij neer. Medewerkers zitten met allerlei vragen. Er is ook een stagiair die iets moet leren, maar het gaat goed.” Rob staat er inmiddels niet meer alleen voor. Zijn leidinggevende houdt dagelijks contact via de telefoon en een andere afdelingschef neemt tijdelijk de aansturing van het magazijn voor zijn rekening. Zo krijgt Rob toch de coaching die hij nodig heeft. 
Het is wel duidelijk dat de volgende bijeenkomst van de leergang Werkleider nog even op zich laat wachten. Rob schuift graag weer aan om meer te leren over het ontwikkelen en begeleiden van medewerkers. Tot die tijd is de praktijk misschien wel de beste leerschool. 
 

Rob van der Schuit