Skip to main content

Fitte werknemers door healthyLIFE

Als je gezond leeft, zit je lekkerder in je vel. Daardoor is werken ook makkelijker vol te houden en dus leuker. Dát was eind vorig jaar een belangrijke reden voor Westrom om healthyLIFE binnen het bedrijf te introduceren. Het gezondheidsprogramma zou in april van start gaan, maar helaas moesten de deelnemers vanwege de coronacrisis nog even geduld hebben. Op 10 september is de lang verwachte eerste bijeenkomst. Twintig enthousiaste Westrom-medewerkers gaan door een gezonde leefstijl en bewegen hun overgewicht aanpakken. Echte volhouders, want het healthyLIFE-traject duurt twee jaar.

Gezondere leefstijl bevorderen

HealthyLIFE is vormgegeven door Meditta, zorgverzekeraar CZ en Stichting Ecsplore. De deelnemers aan het programma gaan aan de slag met een combinatie van bewegen, gedrag, voeding en Positieve Gezondheid. Ze worden gedurende 24 maanden ondersteund door een leefstijlcoach waarbij het bevorderen van een gezonde(re) leefstijl centraal staat. Het sporten en bewegen wordt de eerste maanden begeleid. Daarna kunnen de deelnemers zelf verder op een manier die het beste bij hen past. Verzuimcoach Maaike Wolters van Westrom coördineert het project. “Onze medewerkers volgen het programma onder werktijd. Eén keer per maand klassikaal met de leefstijlcoach van Meditta. We hebben het lesboek zelf herschreven in Klare Taal, zodat iedereen het goed kan begrijpen. Vanaf de startdatum tot kerst gaan de deelnemers iedere week sporten. Dat verzorgt Sportservice Roermond voor ons. Het is een beweegprogramma op maat, dus iedereen kan meedoen.”
Om in aanmerking te komen voor healthyLIFE moeten deelnemers een verwijzing hebben van de huisarts. De leefstijlcoaching wordt vergoed vanuit de basisverzekering en heeft geen invloed op het eigen risico. De beweegmomenten zijn voor rekening van Westrom.

Gezond gewicht

Eén van de deelnemers aan healthyLIFE is Monique van de Venne. Zo op het eerste gezicht geen dame met fors overgewicht. “Klopt”, zegt Monique. “Ik doe mee om laatste kilo’s eraf te krijgen en een gezond gewicht te houden.” Ze vertelt dat ze tien jaar geleden ruim 40 kilo zwaarder was dan nu. Hoe heeft ze dat aangepakt? “In 2010 dacht ik: ik moet iets doen aan mijn gewicht. Toen ben ik gaan wandelen door het dorp. Soms alleen, soms samen met mijn hond Chip. Een jaar later heb ik de stap gezet naar een sportschool, omdat mijn broer ging trouwen en ik toch iets wilde doen om het voor mezelf leuker te maken. Het was soms zwaar, maar het ging goed. In 2013 werd ik nog meer gemotiveerd, omdat ik peettante zou worden van Jip. Ik wilde als hij groter was samen met hem kunnen spelen. In 2018 kreeg ik een vriend. Hij gaf mij ook alle steun bij het afvallen. In datzelfde jaar kwam ik erachter dat ik in verwachting was van ons dochtertje. Ik ben tijdens de zwangerschap blijven sporten om zo toch evengoed gezond bezig te blijven. Er bleven na de bevalling 5 kilo aan zitten, maar na 2 maanden had ik het thuis wel gezien en ging ik weer lekker sporten. Door de uitbraak van corona bleven de sportscholen dicht, maar ik bleef toch bewegen: lekker wandelen, alleen of samen met mijn dochtertje, met Chip of als gezin. En dat heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik heb nog één doel en dat is om met kerst de laatste kilo’s kwijt te zijn, zodat ik in 2021 kan gaan werken aan het behouden van mijn gewicht. Ik vind het fijn dat ik via Westrom aan healthyLIFE kan meedoen.”

Westrom wenst alle deelnemers veel succes en doorzettingsvermogen!

Monique van de Venne

Monique laat het lesboek zien dat bij healthyLIFE wordt gebruikt.