Skip to main content
29-10-2020

Werk is waardevol

De coronacrisis zorgt ervoor dat ik weer weet hoe fijn het is dat ik werk heb. Al vijf jaar (dank je wel voor jullie reacties) een prachtige baan bij een mooi bedrijf. En Westrom is – gelukkig – nog steeds open. Dat blijven we zolang dat kán en zolang dat mág. Iedereen beseft dankzij de coronacrisis weer dat werk waardevol is, maar niet vanzelfsprekend.

Wij zijn er voor mensen die beschut werk nodig hebben vanwege begeleiding of aanpassingen. Liefst bij reguliere werkgevers. Een baan, loon, zingeving en meedoen in de maatschappij is voor iedereen belangrijk. Veel van onze mensen moesten in het voorjaar thuisblijven, omdat ze in de risicogroep vallen en extra kwetsbaar zijn voor besmetting met het coronavirus. Gelukkig kon het RIVM de regels voor de risicogroep veranderen en mochten ze weer aan het werk. We hebben ze gefaseerd laten starten. Het kon ze niet snel genoeg gaan; wat waren ze blij dat ze weer aan de slag konden en collega’s om zich heen hadden. Vorig jaar hoorde ik af en toe “ik moet nu eenmaal komen, anders krijg ik niet betaald”. Nu is het geluid: “zo blij dat ik mag werken!”

Corona, de cijfers en de media aandacht maken onze medewerkers (en mij ook) onrustig. Zoals vragen over de thuisblijf- en testregels. Die hebben we zo begrijpelijk mogelijk voor Westrom op papier gezet. We delen filmpjes over o.a. het testen via social media en op de schermen in ons bedrijfsrestaurant. We doen ook ons uiterste best om het veilig te houden. Naast de vele maatregelen die we al hebben getroffen, zetten we sinds september coronacoaches in. Alle leiding, inclusief ikzelf, lopen bij toerbeurt rond en helpen onze collega’s zich te houden aan de anderhalve meter afstand. Wij zijn, net als bijna iedereen, sinds de uitbraak van het coronavirus heel alert geweest op afstand en handen wassen. Toch blijft afstand houden lastig. Gelukkig worden de coronacoaches als positief én noodzakelijk ervaren. 

Gezondheid gaat voor, veel leuke activiteiten gaan daarom helaas niet door: geen jubileumviering, geen gezamenlijke kerstviering en nieuwjaarsbrunch. We denken wel na over alternatieven. Die worden met de strengere maatregelen wel moeilijker. En dus schuiven we door naar volgend jaar... net als die zomerborrel die niet door kon gaan, onze Veiligheidsdag, een etentje met collega’s, die cursus, dat congres... Houd ik in 2021 eigenlijk nog tijd over om te werken? 
Herkenbaar? Ben benieuwd naar jullie reacties.

Afstand houden