Skip to main content
29-08-2019

Vraag het hen zélf

Vorige week viel mijn telefoon op de grond. Die gleed zo uit mijn handen. Het resultaat: een flinke ster op het scherm. Voortaan beter vasthouden, dacht ik chagrijnig. Meestal heb ik juist moeite met loslaten; ik voel me voor veel dingen verantwoordelijk en ik ben betrokken bij wat ik doe. In mijn werk wil ik overzicht houden en controle. En ik denk regelmatig voor een ander. Vooral dat laatste wil ik loslaten. Herkenbaar? Waarschijnlijk zijn er veel werkgevers die ook voor de ander denken. Die zich in hun hoofd een beeld vormen van hun medewerkers. Van wat ze kunnen en wat het beste voor hen is. Een beeld dat grotendeels gebaseerd is op aannames. Laten we proberen om niet voor onze medewerkers te denken. We vragen het hen voortaan zélf, pas dan komen we te weten wat de ander denkt en kan. Mensen wéten wat ze willen, dus neem ze serieus.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Frank; een Westrom-medewerker die precies wist wat hij wilde. Zijn passie is het verzorgen van bomen. Maar dat specifieke werk hadden we niet voor hem. Dus wat deed Frank? Hij trok de stoute schoenen aan en ging zelf op zoek naar zijn droombaan als boomverzorger. En die vond hij! Westrom heeft hem vervolgens bij deze keus geholpen en de zakelijke kant opgepakt. Met steun van zijn consulent én van de inlener werkt Frank inmiddels al een paar jaar gedetacheerd bij dit bedrijf. En hij heeft het daar enorm naar zijn zin! Wil je het van hem zelf horen? Kijk dan naar deze reportage van vorig jaar.

Laat je aannames over mensen los (ja, ik praat ook tegen mezelf ☺). Probeer om niet vóór mensen te denken, maar hen serieus te nemen door te vragen wat ze zelf willen. Dat geldt altijd en ook onze medewerkers kunnen echt meer dan we denken, als wij ze de kans maar geven. Dat illustreert het verhaal van Frank wel. Geef hen dat duwtje in de rug en moedig hen aan om hun keus uit te spreken. Ik roep werkgevers op hun medewerkers daarbij te ondersteunen. Laat los wat volgens jou het beste is, accepteer dat het anders kan en laat het hen gewoon eens proberen.