Skip to main content
15-04-2021

Prikkels? Mag het een onsje minder?

Wat klinkt de titel gek in deze coronatijd, we smeken toch om versoepelingen? We willen weer dingen beleven, want we missen prikkels! Dat geldt niet voor de meeste van mijn collega’s. Zij hebben juist liever wat minder prikkels.

Een groeiend aantal Westrom-medewerkers heeft behoefte aan een prikkelarme werkomgeving. Ze kunnen zich niet concentreren door geluid en beweging. Geluiden van pratende collega’s, van gereedschappen en machines. Beweging van collega’s die langs hen lopen en pallettrucks die voorbij rijden. Mensen die te veel prikkels krijgen, kunnen daar ziek van worden. Die signalen nemen we serieus. Omdat Westrom geen eigenaar is van het pand, zijn bouwkundige aanpassingen niet zomaar te realiseren. Twee jaar geleden stelden we een projectgroep samen. De projectgroep kreeg de opdracht om te onderzoeken hoe groot de behoefte aan prikkelarme werkplekken is en hoe die werkplekken binnen Westrom te realiseren zijn. Zij kwamen op basis van interviews ('Vraag het hen zélf’) al snel tot de conclusie dat de signalen klopten. Twee prikkels sprongen eruit: auditief, dus geluid en visueel, zoals licht, kleur of beweging. 

Gelukkig bleken er technische mogelijkheden te zijn om het geluid te verminderen. Sinds kort hangen er in onze productiehal geluiddempende panelen. We hebben ook verrijdbare schermen. Die helpen niet alleen tegen het geluid, we verminderen er ook de visuele prikkels mee. De twee grootste prikkels zijn aangepakt, het dempende effect is nu al merkbaar en de panelen hebben ook een positief effect op de verlichting. De reacties van onze medewerkers zijn positief. Door corona en de lockdown heeft iedereen thuis veel rust om zich heen. De hectiek is minder geworden en er zijn weinig prikkels. Onze medewerkers vinden die rust om zich heen wel fijn, ook op de werkvloer. Zo kunnen ze prettiger werken en dat verkleint de kans op uitval. 

Heb ik je met dit verhaal geprikkeld? Lees de eigen ervaring van onze medewerkers.