15-05-2018

Benieuwd naar de overeenkomst tussen het voorval Beekse Bergen en het voorstel loondispensatie?

Verkeerde keuzes, iedereen maakt ze weleens in het leven. Heel Nederland vindt namelijk de hoofdlijnennotitie loondispensatie geen goed idee. Heel Nederland vindt ook het moment dat een Frans gezin uit een auto stapt, midden in een safaripark waar zich jachtluipaarden bevinden, geen goed idee.

Lijkt Tamara van Ark, staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid op de bezoekers van de Beekse Bergen? Maakt ze een ‘domme keuze’ zonder dat ze het in de gaten heeft? Waarom zou je immers aan een werknemer minder dan het minimumloon geven? Omdat dat gemakkelijker is voor werkgevers en zij daardoor bereid zijn om meer mensen met een beperking aan te nemen? Waarom zou je met gevaar voor eigen leven uit een auto stappen bij de snelste roofdieren ter wereld? Het zijn allemaal keuzes die niemand snapt, maar toch worden gemaakt!


Er is een breed maatschappelijk verzet tegen het vervangen van de loonkostensubsidie door  loondispensatie. Op dit moment verdienen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die via de Participatiewet werken het minimumloon. Met de invoering van de loondispensatie zal dat veranderen. De bedoeling is dat mensen die bijvoorbeeld voor vijftig procent productief zijn, nog maar vijftig procent van het minimumloon ontvangen van de werkgever. De rest moet worden aangevuld door de gemeenten. Medewerkers krijgen loon onder het minimumloon, een uitkering en mogelijk nog een loonaanvulling. Daarnaast moet de werknemer zelf bijstand aanvragen, zelf wijzigingen doorgeven en krijgt hij te maken met voorschotten of naheffingen en complexe berekeningen van de gemeente. Zelfs van de werkgevers is 70% tegen de loondispensatie. 

Tamara van Ark kan nog de keuze maken om niet uit de auto te stappen. Mocht ze toch uitstappen, dan rekenen we op de Tweede Kamer!
 

Overeenkomst voorval Beekse Bergen en voorstel loondispensatie