“Je bent nooit te oud of te dom om te leren!”
Jeroen vertelde mij dat hij naar de LOM-school ging, omdat hij moeite had met begrijpend lezen. En daar ging het best goed, omdat er veel begeleiding was. Bij de overstap naar de biologische school, viel die extra begeleiding weg. Gelukkig haalde hij wel zijn diploma. Een vervolgopleiding bleek echter niet haalbaar en dus ging Jeroen aan het werk.
Twee jaar geleden kwam hij in contact met een vroegere vriend, die vertelde hoe hij zijn laaggeletterdheid heeft aangepakt. Jeroen volgde dit goede voorbeeld en schreef zich in voor taallessen. Wat hem vroeger niet lukte, lukt nu wél. Er wordt namelijk les gegeven in kleine groepen. Dat geeft rust en zelfvertrouwen, waardoor hij nu wel kan lezen en schrijven. Jeroen vindt het inmiddels erg leuk om zijn kinderen voor te lezen. In zijn vrije tijd is hij scheidsrechter. “Nu mijn zelfvertrouwen is toegenomen, zijn mijn rapporten ook beter geschreven” vertelde Jeroen mij.
Maar Jeroen wilde ook iets doen voor anderen. Daarom is hij Taalambassadeur geworden. Via de bibliotheek gaat hij naar dorpshuizen en vertelt hij op informatieavonden over zijn eigen ervaringen. “Begrijpend lezen kan je leren”, vertelde Jeroen. “Voor iedereen die vroeger niet de kans kreeg om na de lagere school verder te leren, is er nu een tweede kans. Je bent nooit te oud of te dom om te leren. Ga het gewoon doen!”
Westrom maakt zich, samen met Jeroen, sterk voor taal, want een taalvaardige medewerker heeft meer kansen op de arbeidsmarkt. En dát sluit aan bij de missie van ons bedrijf om mensen te helpen bij hun ontwikkeling. We zetten ook MVO-platform Konnekt’os in om het belang van taal te promoten. Op 23 mei staat een workshop over het Taalakkoord gepland. Het Servicepunt Leren en Werken Midden-Limburg en de bibliotheek in Roermond verzorgen samen het programma. En natuurlijk is Jeroen daarbij aanwezig. Hij grijpt dit moment graag aan om zijn eigen verhaal aan werkgevers te vertellen.
En… we gaan zélf de klas in! Dit voorjaar volgen diverse medewerkers van Westrom een workshop waarin ze leren om eenvoudiger te formuleren. Ook ik doe mee. Taalniveau B1, heet dit. Zo’n 95% van de bevolking kan taalniveau B1 begrijpen. Ook hoger opgeleiden vinden teksten op dit niveau sneller en makkelijker te lezen. Wij gaan de brieven en mededelingen aan onze medewerkers voortaan helder en begrijpelijk verwoorden. Klare Taal, noemen we dat. Wie volgt ons voorbeeld?
Het hele verhaal van Jeroen Rosbender is te lezen op de website van Westrom. Hij vertelt daarin wat taalonderwijs hem persoonlijk heeft gebracht en hoe hij anderen helpt om de weg naar school te vinden en de drempel naar taalonderwijs te verlagen.
