09-01-2020

Hoe durf ik te klagen!

Ook ik ontkwam er deze winter niet aan: een fikse verkoudheid hield me een paar dagen in z’n greep. Ik kan er niet tegen als ik niet fit ben. Dat mijn lichaam me dicteert wat ik wel en niet kan en dat ik niet optimaal kan functioneren. Al na twee dagen ben ik daar chagrijnig over. Herken je dat?

Gelukkig duurde mijn verkoudheid niet lang en voelde ik me weer helemaal fit. Onderweg naar mijn werk, opgelucht dat ik me weer ‘mezelf’ voelde, drong tot me door dat ik echt niets te klagen heb. Bij Westrom werken mensen die al jaren niet kunnen functioneren zoals ze willen. Die dag in, dag uit worden geconfronteerd met allerlei dingen die ze niet meer kunnen. Maar ondanks hun – vaak blijvende – problemen gaan onze mensen gewoon aan het werk; iedere dag weer. Ik heb de afgelopen jaren heel veel doorzetters leren kennen. Mensen die geleerd hebben zich niet bij het negatieve neer te leggen. Zij zien en benoemen het positieve in hun leven!  

Hierom draait het ook bij Positieve Gezondheid. Onderzoeker en voormalig huisarts Machteld Huber vroeg aan ruim 2.000 mensen wat zij verstaan onder gezondheid. Wat blijkt? Het gaat mensen natuurlijk niet alleen om hun lichamelijke gezondheid. Ze vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat je je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Dát is Positieve Gezondheid. Ik omarm dit denken van harte! Daarom gaan we bij Westrom aan de slag met leefstijlcoaching. Onze medewerkers kunnen, als zij willen, meedoen aan healthyLIFE, een programma van 24 maanden waarin bewegen, gedrag, voeding en Positieve Gezondheid centraal staan. 
Wil je als ondernemer invloed hebben op de gezondheid van je medewerkers? Verdiep je dan eens in Positieve Gezondheid. Je bereikt er ook winst mee voor je bedrijf, zoals een lager ziekteverzuim en een betere productiviteit. Want positieve mensen met een gezonde mind set zijn gezonder dan mensen die supergezond eten, maar veel stress en heftige emoties ervaren. En wat mijn persoonlijke situatie betreft? Ik werk zelf ook aan het toepassen van positieve gezondheid, een hele uitdaging. Herkenbaar?