22-11-2018

Goed nieuws over Jack! 

Iedere maand nodig ik enkele Westrom-medewerkers uit om samen met mij te lunchen. Per keer ontvang ik zes mensen op mijn kantoor en onder het genot van een broodje leren we elkaar (nog) beter kennen. Leuke verhalen, ontroerende verhalen en vooral verhalen die het waard zijn om door te vertellen worden aan tafel gedeeld. Iedereen vertelt met passie zijn of haar eigen verhaal. Ze illustreren waar Westrom voor staat: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen om hun talenten te ontwikkelen en te benutten.

Ik mag vandaag het verhaal van Jack delen, die in 1978 van school kwam als machinebankwerker. Met het diploma op zak kon hij aan de slag als lasser. In die tijd kreeg veiligheid nog niet de aandacht die het nu heeft en Jack ondervond daarvan de gevolgen. Door blootstelling aan lasdampen kreeg hij maag- en darmklachten. Hij verdiende goed als lasser, maar op een gegeven moment ging het niet meer. Jack probeerde het nog als steigerbouwer en als dakdekker, maar ondanks de frisse lucht kon hij vanwege zijn klachten het werk niet aan. Gelukkig kon hij bij Westrom terecht, in de groenvoorziening. Daar was het nog even zoeken naar de juiste plek. Want als je hectometerpaaltjes langs de weg plaatst, dan adem je giftige stoffen in. En dat was nou juist wat de klachten van Jack verergerde. Maar hij vond zijn plekje, in de bosploeg. Hij volgde diverse cursussen, greep elke kans aan en werd breed inzetbaar. 

Door een samenloop van omstandigheden kwam Jack terecht bij de gemeente Maasgouw in de postverwerking. Zijn eerste detachering. Hij had het er goed naar zijn zin en heeft er vijf jaar gewerkt. Helaas kwam er een einde aan door een interne wijziging bij de gemeente. Jack bleef positief: “Als je ergens weg moet, komt er wel weer iets anders", vertelde hij. Die plek kwam er; als toezichthouder op een scholengemeenschap. Daar hoorde ook weer opleidingen bij, die Jack met plezier volgde. Vanwege een bezuiniging moest hij er na twee jaar weg. Maar zijn ervaring én opleidingen pasten goed bij de functie van onderhoudsmedewerker in het zwembad van Roermond. Die naam dekt de lading eigenlijk niet, want Jack helpt waar hij kan. En dat doet hij graag; collegialiteit staat bij hem hoog in het vaandel. In het zwembad houden ze rekening met hem en hij kan er zichzelf zijn. Daardoor is het werk passend en doet hij het met veel plezier! 

Jack zit goed op zijn plek, hij is een gewaardeerde collega en daardoor een tevreden medewerker. Jack’s beste advies aan collega’s? “Je moet los durven laten. Als je ergens weg moet, komt er wel weer iets anders.” En daar sluit ik me van harte bij aan.

Door werk op maat en de juiste aandacht en begeleiding is Jack’s detachering een succes. Wij weten dat er genoeg werkgevers bereid zijn om iemand met een arbeidsbeperking een kans te geven. Wij weten ook dat zij soms aanhikken tegen de risico’s: wat als het niet bevalt of als iemand ziek wordt? Is het veel administratieve rompslomp? Detacheren kan een oplossing zijn. Wij gaan er graag over in gesprek! Zodat ik volgende keer wéér goed nieuws kan delen. Over een werkgever die voor het eerst iemand met een arbeidsbeperking aan de slag heeft geholpen. Wie meldt zich?

Het hele verhaal van Jack Rademakers is te lezen op de website van Westrom.
 

Jack Rademakers