29-10-2019

Even zelf meewerken!

Ik ben gewend aan hard werken en veel vergaderen. Maar ik was kapot toen ik kortgeleden meewerkte met onze mannen in het groen. En dat al na een halve dag. Petje af voor deze harde werkers, die iedere dag weer klaarstaan om de openbare ruimte netjes en verzorgd te houden.

Die bewuste vrijdag, waarop ik schoffelde en papier prikte, was ik er niet voor de show. Ik doe dit al 20 jaar. In alle leidinggevende functies die ik heb vervuld, was meedraaien in de praktijk mijn manier om het vak en de mensen te leren kennen. Bij mijn start binnen Westrom heb ik in de fabriek meegedraaid. Ik werkte mee bij Businesspost en afgelopen zomer deed ik dat in ons bedrijfsrestaurant. Op die manier leer ik een bedrijf én de mensen die er werken goed kennen. Van heel dichtbij ervaar ik wat zij doen en wat het voor hen betekent. Meewerken maakt mij ook benaderbaar. En dat vind ik heel belangrijk. Door benaderbaar te zijn voor al mijn collega’s, kan ik mijn werk beter doen. 

Na bijna vier jaar was het de hoogste tijd om die benaderbaarheid ook te verbeteren voor onze mannen in de groenvoorziening. Zij hebben de laatste jaren ongevraagd veel veranderingen meegemaakt. Daar hebben ze natuurlijk een mening en vragen over. Door op een aantal plekken mee te draaien, wil ik makkelijker benaderbaar zijn, kan ik luisteren en antwoorden geven. De reacties waren vooral positief: “Ik mag vandaag de directeur aansturen en ze luistert ook nog echt naar me.” Ook was er stomme verbazing bij medewerkers die mij onverwacht tegenkwamen. Ik zie op zo’n dag de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van onze mensen groeien. En dat is goed, want het zijn vakmannen, met ieder hun eigen toegevoegde waarde. Ik heb gezien hoeveel eer ze uit hun werk halen. Ze vertellen vol trots hoe lang ze dat werk al doen. We vergeten vaak met z’n allen hoe ondankbaar het werk is van onze schoonmakers en hoveniers. Zij ruimen iedere dag onze rotzooi op en daar heb ik diep respect voor.

Ik wil dat mensen zich vrij blijven voelen om vragen te stellen. Dat de afstand klein blijft tussen ‘de top’ en de werkvloer. Dat blijft moeilijk, want ik weet ook dat ik te weinig rondloop en mensen teleurstel door niet op hun werkplek te kijken. Helaas kan ik met mijn volle agenda niet altijd aan alle verwachtingen voldoen. Maar ik probeer het wel, dus misschien duik ik volgend jaar wel op jouw werkplek op. Want zelf zien wat er op de werkvloer speelt, is heel belangrijk.

Meedraaien iin de praktijk
Meedraaien in de praktijk